Üniversite Eğitimi Kariyer Kaderiniz Mi-1

Bugünkü yazımda sizlerle, İnsparkus kariyer koçlarından Özlem Sarıoğlunun bir yazısını paylaşmak istiyorum. Üniversitede okuduğumuz bölümle mesleğimiz arasındaki ilişkiyi irdeleyen farklı bir bakış açısıyla yazılmış olan ve iki bölümden oluşan yazının birinci bölümünü hep birlikte okuyalım.

Üniversite Bölümüm Belli, Kaderim Belli

Okul süreci bizlere (doğası gereği) “derslerine güzel çalış, seni bunlar yaşamda bir mevkiye getirecek” telkinini iletir durur. Yakın çevremizde, “okulda kötü bir öğrenciymiş fakat hayatta epey başarılı olmuş” örneklerini duymuş olabiliriz. Gene de beynimizde bir yer sürekli “Ben zaten okulda da sayısaldan hiç çakmazdım.” tarzda cümleler kullanmaya devam eder. Mesleki hayata başlangıç yaptığımız ana kadar, on küsur yıl bildiğimiz tek bir yaşam biçimi talebe olmaktır.

ozlem-sariogluHal böyle olunca; kariyerimize sınavlarda aldığımız dereceler ve üniversitede tahsil gördüğümüz bölüm dürbününden bakıyoruz hep. Sosyolojiye yahut tarihe yatkınlığı olmasına rağmen, sadece “Türkçeden iyi not alamıyorum; fizikte iyi sayılırım” diye fen-matematik eğitimi almış kişilerle tanıştım.

Ben de çok farklı değildim: Uluslararası İlişkiler okudum. Meslek seçimimi yaparken uluslararası ticarete danışmanlık yapma ihtimali olan alana zıpladım. Sadece o “uluslararası” ifadesinden dolayı alanıma uygun olacağını değerlendirdim. Arzuladığım hayata uygun olup olmadığını dikkate almadan.

Yirmili yaşlarınıza kadar yaşamınızın tüm yatırımını, üniversite eğitiminiz için yaptığınız zaman, üniversitede eğitim gördüğünüz bölümün dışında bir alana gidebileceğinizi düşünmek bile istemiyorsunuz. Yapmış olduğunuz tüm yatırımı çöpe atmak gibi geliyor ki düşünmesi dahi çok ürpertici. Oysa sürekli söylerim: hiçbir tecrübe buharlaşıp uçmuyor. Sizi siz yapan küçük parçalardan biri olup yerini alıyor.

Uluslararası İlişkiler’den mezun oldum. Alman Dış Politikası biliyorum, Fransız İhtilali’nin neticelerini biliyorum: ikisini de mesleğimde hiç bir şekilde kullanmadım. Dahası, strateji planlarken nelere dikkat edilir’i, gerçekleşen bir olay diğer olayları -hem de yüzyıllar boyunca- nasıl etkiler’i söz konusu derslerle öğrendim. İşimi kurarken, kişilere koçluk yaparken, kurumlara gelişim eğitimi hazırlarken her zaman bunlardan yararlandım.

Fakültede okuduğunuz bölüm sizlere bir biçimlenim sağlıyor. O formasyonu süzüp, kazanımlarınıza katıştırın, yaşamınızı biçimlendirirken yararlanın. Diğer bir taraftan yaşamınızı biçimlendiren tek bir kriter olmasına fırsat vermeyin.

Paylaşmak Güzeldir:

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir